Gemeente Het Hogeland

Gefuseerde gemeenten in provincie Groningen

Wie is Gemeente Het Hogeland?

Net als het bedrijfsleven bewegen overheden mee met de digitalisering van de samenleving. Dat betekent niet alleen een digitaal loket voor burgers, maar ook ambtenaren die hun werkzaamheden voornamelijk digitaal verrichten. Daarvoor is een betrouwbare IT-infrastructuur nodig, met applicaties, data en verbindingen die altijd beschikbaar zijn.

De per 1 januari 2019 ontstane gemeente Het Hogeland, die zich uitstrekt over een groot deel van de provincie Groningen, is hier een voorbeeld van. De voormalige gemeenten De Marne, Bedum, Winsum en Eemsmond zijn opgegaan in deze nieuwe gemeente, die qua landoppervlak als één van de grootste in Nederland te boek staat.

Voorsorteren op de toekomst

Door de omvang van de gemeente werken ambtenaren op meerdere locaties: burgers moeten de gemeente gemakkelijk kunnen bereiken. Maar dat betekent ook dat deze locaties onderling verbonden moeten zijn, en goede internettoegang moeten hebben. Ambtenaren van de gemeente moeten op alle locaties kunnen werken, wat betekent dat virtuele werkplekken en zaken als email op iedere locatie voor iedere medewerker beschikbaar zijn. Jurrie van der Deen, senior medewerker automatisering bij de gemeente Het Hogeland en voor de fusie werkzaam bij de gemeente De Marne, vertelt waarom de gemeente Het Hogeland op Duocast vertrouwt.

De connectiviteit van onze locaties onderling moet goed geregeld zijn én al deze locaties moeten stabiele, snelle internetverbindingen hebben.

“We zochten een betrouwbare leverancier in de regio die in verschillende behoeften kon voorzien. Daartoe hebben we een uitgebreide selectieprocedure doorlopen, destijds nog als samenwerkende gemeenten, maar wel alvast voorgesorteerd op de fusie.” Van der Deen somt op: “We wilden vanuit een centrale omgeving 750 gebruikers kunnen bedienen. Zij moeten zonder problemen gebruik kunnen maken van de applicaties en data die zij nodig hebben om hun werk te doen. De connectiviteit van onze locaties onderling moet goed geregeld zijn én al deze locaties moeten stabiele, snelle internetverbindingen hebben. Ook willen we de optie open houden om extra zekerheid in te bouwen middels een twin datacenter opstelling. En wat voor ons belangrijk is, is dat we beveiligde verbindingen kunnen realiseren naar centrale overheidsdatabases, bijvoorbeeld van het Kadaster, of de Gemeentelijke Basisadministratie.”

“Duocast biedt ons middels hun datacenter de faciliteiten om met onze eigen apparatuur en applicaties de door ons gewenste beschikbaarheid te realiseren vanuit een omgeving die daarvoor geoptimaliseerd is.”

No-nonsense

Eén van de grootste uitdagingen die Van der Deen en zijn collega’s voorheen hadden was het realiseren van stabiele connectiviteit. “Vanuit onze serverruimte in Leens was het ingewikkeld om alle locaties goed te bedienen doordat de connectiviteit niet altijd toereikend was. We waren afhankelijk van wat lokale providers te bieden hadden. Bovendien was er sprake van een single point of failure, want als de verbinding vanuit de serverruimte naar buiten het begaf, zaten alle locaties zonder data en applicaties. Dat was niet langer acceptabel. De connectiviteit tussen de locaties onderling is nu sterk verbeterd, onderlinge afhankelijkheden zijn gereduceerd of volledig uit het netwerk gehaald en onze internetverbinding is redundant uitgevoerd.”

Je kunt op technisch niveau met elkaar van gedachten wisselen en maar ook het perspectief van de eindgebruiker wordt niet uit het oog verloren.

Op termijn zal de gemeente Het Hogeland ook zijn storage en computing in een datacenter onderbrengen. Van der Deen benadruk dat de no-nonsense aanpak van Duocast en de nabijheid in de regio wat hem betreft twee hele grote pluspunten zijn. “Je bouwt snel een goede band op en niets is te gek. Je kunt op technisch niveau met elkaar van gedachten wisselen maar het perspectief van de eindgebruiker wordt niet uit het oog verloren. En hoewel we nog steeds alles zelf in beheer hebben, hoeven we ons niet meer druk te maken over de randvoorwaarden waarbinnen onze IT-infrastructuur functioneert. De klimaatbeheersing, stroomvoorziening en fysieke beveiliging zijn allemaal voor ons geregeld.”