Vevida

Web hosting

Hosting zonder zorgen bij Vevida!

Het komt niet vaak voor dat een hosting provider zijn IT-infrastructuur van Amsterdam naar Groningen verhuist. Niet alleen omdat Amsterdam nu eenmaal de naam heeft de ‘digitale hub’ van Nederland te zijn, maar ook omdat de verhuizing van duizenden live-omgevingen heel secuur moet worden uitgevoerd. Toch koos de Groningse hostingprovider Vevida voor deze optie. Mede dankzij Duocast bleek dit een gouden greep.

Ruim 50.000 klanten

Vevida verzorgt webhosting voor meer dan 50.000 particulieren en bedrijven in het MKB. Dat doet het bedrijf op basis van eigen techniek, hardware, systemen en applicaties. Een hoster pur sang dus, waar de medewerkers de fijne kneepjes van het vak kennen. Anders dan bij veel andere webhosters biedt Vevida uitgebreide ondersteuning op applicatieniveau. Ook helpt het bedrijf om webpagina’s SEO te optimaliseren. Veel klanten vertrouwen dan ook op Vevida voor een goed functionerende en in veel gevallen converterende website.

Het beschikbaar komen van een twin datacenter-oplossing in de stad Groningen was voor ons hét moment om werk te maken van de migratie van Amsterdam naar Groningen

Het gemak van een twin datacenter in de regio

Terug naar de verhuizing van Amsterdam naar Groningen. Sinds enkele jaren maakt Vevida gebruik van de infrastructuur (colocatie) van Duocast om zijn diensten aan te bieden. Voor Vevida was het heel logisch om de stap van Amsterdam naar Groningen te maken. “Onze IT-infrastructuur breidde zich snel uit”, zegt Jan Vlastuin, directeur van Vevida. “Het werd steeds meer een belasting om bijna dagelijks op en neer te moeten naar Amsterdam om onderhoud te plegen of changes in ons platform aan te brengen. Naarmate je groeit ben je logischerwijs vaker aanwezig in je datacenters. Het is dan wel zo prettig als die in de buurt zijn.”

Door het grote aanbod van colocatie in Amsterdam kon Vevida eenvoudig een redundante, dubbel uitgevoerde opstelling van zijn infrastructuur in twee geografisch gescheiden datacenters onderbrengen. In Groningen was dat in eerste instantie lastiger, totdat Duocast een twin datacenter-oplossing lanceerde in de stad. Daarbij wordt de IT-omgeving in het ene datacenter middels actieve data-replicatie gespiegeld in het andere datacenter. Bij uitval van één van beide omgevingen is de kans op verlies van data of de mogelijkheid om te werken daardoor minimaal.

Een flexibele, solide partner

“Het beschikbaar komen van een twin datacenter-oplossing in de stad Groningen was voor ons hét moment om werk te maken van de migratie van Amsterdam naar Groningen” zegt Vlastuin. “Maar zoiets doe je natuurlijk niet zomaar. We zijn maanden aan het plannen geweest en hebben veel ondersteuning gehad van Duocast voor, tijdens en na de migratie. De flexibiliteit en kennis van Duocast maken dat je echt op ze kunt bouwen. We maken nu gebruik van twee datacenters van Duocast die beide aan de rand van Stad liggen. Eén op de Zernike campus aan de noordzijde en de andere op bedrijventerrein Westpoort nabij de A7. Beide locaties zijn verbonden met een redundant uitgevoerde, geografisch gescheiden glasvezelring zodat ook in het geval van onderhoud of een storing onze klanten gewoon online blijven.”

Dankzij het hoogwaardige netwerk van Duocast merken klanten van Vevida geen verschil tussen Amsterdam en Groningen. “Dat heeft er natuurlijk ook mee te maken dat we dankzij Duocast heel makkelijk IP-verkeer via de AMS-IX kunnen laten lopen. Ook regionaal helpt Duocast met het afhandelen van ons IP-verkeer, bijvoorbeeld via lokale internet exchanges. Bovendien kunnen we nu nog sneller bij onze fysieke IT-omgeving zijn, waardoor we een nog stabieler platform hebben.”